Bazylianie

Єднання Бога з людиною та життя у Світлі Ісуса Христа

Дорогі у Христі, ми як християни, які отримали великий дар просвіщення «Світла Ісуса Христа», часто стаємо перед вибором жити з закритими очима чи відкрити свої очі. Бути християнином – це просвічуватися Даром Святого Духа і жити за прикладом Ісуса Христа. Жити за прикладом Сина Божого – це перебувати у світлі та дозволяти Йому увійти в наше життя. Коли Ісус увійде в наше життя, ми зможемо Його наслідувати. Ми зможемо бути світлом для світу, яке розганятиме темряву. Це не є для нас похвала, тільки підтвердження того, що ми є на добрій дорозі. Будучи на добрій дорозі, у нас не буде страху, розчарування, а розум буде переповнений світлими думками. Це буде підтвердженням того, що Ісус присутній у житті та є світлом, яке не ставлять під посудину, а на свічнику, щоб усі бачили та просвічувалися.

Літургійні піснеспіви

Тропар г. 4: Свíтлу про воскресíння рóзповідь від áнгела почýвши* і від прáдідного зáсуду звільнившись,* Госпóдні учениці, радíючи, казáли апóстолам:* Здóлана смерть, воскрéс Христóс Бог,* що дає свíтові велику милість.

Слава: Кондак г. 8: З вíрою прийшóвши до криниці,* самарянка бáчила Тебе – Вóду премýдрості;* напившись її вдóсталь, завждислáвна,* повíки успадкувáла Цáрство Небéсне.

І нині: Кондак г. 4: Коли настáла половина закóнного свята,* Ти, Христе Бóже, Твóрче всьогó і Владико,* мóвив до присýтніх:* Прийдíть і зачерпнíть води безсмéртя!* Томý ми припадáємо до Тéбе і з вíрою взивáємо:* Дарýй нам щедрóти Свої, бо Ти – Джерелó життя нашого.

Прокімен г. 3: Співáйте Бóгові нáшому, співáйте; співáйте царéві нáшому, співайте.

Стих: Всі нарóди, заплещíть рукáми, кликніть до Бóга гóлосом рáдості.

Алилуя: Натягни лук і наступáй, і панýй íстини ради, лáгідності і справедливості (Пс.45,5).

Стих: Ти полюбив прáвду і зненáвидів беззакóння.

Замість “Достойно”: Áнгел звістив Благодáтній: Чистая Дíво, рáдуйся! І знóву кажý: Рáдуйся! Твій Син воскрéс на трéтій день із грóбу і мéртвих воскресив. Люди, веселіться. Світися, світися, новий Єрусалиме! Слáва бо Госпóдня на тобí засяяла! Радíй нині й веселися, Сіóне, а Ти, чиста Богорóдице, втішáйся, воскресíнням Сина Твогó!

Причасний: Тíло Христове приймíть, джерелá безсмéртного споживíть.

Другий: Хвалíте Гóспода з небéс, хвалíте Йогó на висóтах.  Алилýя, тричі.

АПОСТОЛ

Діянь святих апостолів читання

11, 19-26. 29-30

У ті дні апостоли, що були розсипалися через гоніння з приводу Стефана, дійшли аж до Фінікії, Кіпру та Антіохії, нікому не проповідуючи слова, крім юдеїв. Були ж між ними деякі з Кіпру та з Кирени, які прийшли в Антіохію та промовляли й до греків, благовістячи їм Господа Ісуса. Рука Господня була з ними, і велике число було тих, що увірували й навернулись до Господа. Чутка про це дійшла до вух Церкви, що в Єрусалимі, і вони вислали Варнаву в Антіохію. Коли він прийшов і побачив ласку Божу, зрадів і підбадьорив усіх триматися Господа рішучим серцем, бо він був чоловік добрий, повний Духа Святого та віри. І пристало багато людей до Господа. Тоді він вирушив у Тарс розшукати Савла і, знайшовши його, привів в Антіохію. Вони збирались цілий рік у Церкві і навчали силу людей. Уперше в Антіохії називали учнів християнами. Тоді учні, хто скільки міг, постановили послати братам, що жили в Юдеї, допомогу; що й зробили, пославши її старшими через руки Варнави й Савла.

ЄВАНГЕЛІЄ

від Івана 4, 5-42

[У той час Ісус полишив Юдею і подався знову до Галилеї. А треба було йому переходити Самарією.] І прибув він до одного міста в Самарії, яке називається Сихар, близько поля, яке дав був Яків своєму синові Йосифові. Була ж там криниця Якова. Ісус, утомившись з дороги, сів біля криниці. Було ж близько шостої години. Аж ось надходить жінка з Самарії води набрати. Ісус каже до неї: Дай мені напитися. Учні ж його пішли були до міста купити харчів. Каже до нього жінка самарянка: Ти – юдей, і просиш пити в мене, жінки-самарянки? Бо юдеї не пристають з самарянами. Ісус у відповідь сказав до неї: Якби ти знала дар Божий і хто той, що тобі каже: Дай мені напитися, – ти попросила б у нього, і він дав би тобі води живої. Мовить до нього жінка: І зачерпнути не маєш чим, пане, і криниця глибока; звідкіль, отже, у тебе вода жива? Хіба ти більший від батька нашого Якова, що дав нам цю криницю, і сам пив з неї, і сини його, і худоба його?  Ісус у відповідь сказав їй: Кожен, хто п’є цю воду, знову захоче пити. Той же, хто питиме воду, якої я дам йому, не матиме спраги повіки. Вода бо, що я дам йому, стане в ньому джерелом води, яка тече в життя вічне.  Каже до нього жінка: Дай мені, пане, тієї води, щоб я не мала більше спраги і не приходила сюди черпати. Він каже до неї: Іди, поклич твого чоловіка і вернися сюди. Озвалася жінка і каже: Нема в мене чоловіка. Ісус відповів їй: Добре ти сказала: Нема в мене чоловіка. П’ятьох бо мала ти чоловіків, і той, що тепер у тебе, не чоловік тобі. Правду ти сказала. Жінка до нього каже: Бачу, пане, що ти пророк. Батьки наші на цій горі поклонялися, ви ж говорите, що в Єрусалимі місце, де треба поклонятися. Ісус каже до неї: Повір мені, жінко: надходить час, коли ні на цій горі, ні в Єрусалимі не будете поклонятись Отцеві. Ви поклоняєтесь тому, чого не знаєте; ми ж поклоняємось тому, що знаємо, бо від юдеїв приходить спасіння. Але надходить час, – ба, вже й тепер він, – що справжні поклонники Отцеві кланятимуться в дусі і правді. І таких поклонників Отець собі шукає. Бог є Дух; і ті, що йому поклоняються, повинні в дусі і правді поклонятися. Жінка до нього каже: Знаю, що має прийти Месія, тобто Христос, і, як прийде, все звістить нам. Каже їй Ісус: Це я, що розмовляю з тобою. Тут надійшли його учні, і дивувалися, що він розмовляє з жінкою. Однак, ні один не спитав: Чого хочеш від неї? – або: Чому розмовляєш з нею? Жінка покинула свій глечик, побігла в місто і каже людям: Ходіть, подивіться на чоловіка, який сказав мені все, що я робила. Чи не Христос він? І вийшли з міста, і пішли до нього.

Учні тим часом стали просити його, кажучи: Їж, учителю. Він сказав їм: Я маю їсти їжу, якої ви не знаєте. Учні заговорили один до одного: Чи не приніс хто йому їсти? Каже до них Ісус: Їжа моя – чинити волю того, хто послав мене, і завершити його діло. Хіба ви не кажете: Ще чотири місяці, і жнива настануть? А я кажу вам: Підведіть очі ваші і гляньте на ниви – вони вже для жнив спілі. Хто жне, бере свою нагороду і збирає плоди для життя вічного, щоб сіяч із женцем раділи укупі. В цьому справджується прислів’я: Хто інший сіє, а хто інший жне. Я послав вас жати те, коло чого ви не трудилися. Інші трудилися, ви ж у їхню працю вступили.  Численні самаряни з того міста увірували в нього через слова жінки, що посвідчила: Він сказав мені все, що я робила. І коли прийшли до нього самаряни, просили, щоб лишився в них, і він лишився там два дні. Та й багато інших увірували через його слово. І вони сказали жінці: Тепер уже віруємо не через твоє слово, але тому що самі чули, і знаємо, що він справді Спаситель світу, Христос.

Оголошення

  1. Складаємо щиру подяку усім за пожертви, які в часі карантину надходили на наш банківський рахунок. Нехай Господь благословить кожного, згідно з своєї милості.
  2. Протягом місяця травня, після вечірньої Божественної Літургії служиться Молебень до Богородиці.
  3. Надалі можемо брати участь у Службі Божій он-лайн в дійсному часі з церкви на Мьодовій за адресою нашої парафії; https://www.facebook.com/cerkiew.warszawa.miodowa/ чи YouTube за  посиланням на канал: Cerkiew i Klasztor Ojców Bazylianów w Warszawie. Онлайн-трансляції в годинах; 9:00; 11:00.
  4. Пригадуємо, що у храмах на дальше обов’язують правила проголошені компетентною владою на час пандемії, м. ін. ношення масок, зберігання приписаного числа вірних на окресленій площині та зберігання належної відстані між особами.Коли йдеться про членів сім’ї, які проживають разом, відстань не мусить зберігатися, тому просимо, щоб такі особи не займали окремих крісел у храмі.
  5. Дирекція та Педагогічна рада Комплексу шкіл з українською мовою навчання в Гурові Ілавецькому, щиросердечно запрошує учнів на навчання в своїй школі. Заяву подання можемо скачати в закладці Rekrutacja 2020/2021 –www.szkolazdumka.pl. Також зацікавлені можуть зв'язатись: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. тел: 89 7611243.
  6. Намірення:

700:  за + Софію-Зінаїду

    900: за здоров'я:…

    1100:   за здоров'я родини Марчуків

   1800:  за парафіян