Bazylianie

Knyga SwiczkaЛюдина народжується на світ не для того, щоб зникнути, як зів’ялий лист чи дим, який зникає в повітрі. Людина народжується, щоб залишити по собі у світі слід вічний. Хтось сказав: «І нехай слід цей буде сповнений добра». Читаємо у Євангельських Блаженствах: «Блаженні милостиві, бо вони милосердя зазнають» (Мт 5,7). Милостивість – це добро. Цей слід, сповнений добра, бачимо в приході на світ Сина Божого, який прийшов із милосердя, щоб віддати життя в самопожертві за спасіння людського роду. Щоб бути милосердним, потрібно осягнути велику любов. Милосердя – це втілення, осягнення великої любові до ближніх.

У Євангельському читанні про боржників (Мт 18, 23-35), бачимо милосердного пана, який співчуває, любить і того, який не має любові. За брак любові, милосердя до свого приятеля, перший боржник втрачає все. Втрачає не тільки багатство, але й вічне життя, Царство Боже. Ця притча дає нам відповідь на важливе питання, яке нас хвилює і яке ми часто задаємо: як нам спастися? І в ній же отримуємо відповідь: прости ближньому твоєму все. Іншими словами – будь милосердним. Щоб увійти в Царство Боже, треба бути подвижником і направду чинити добрі діла.

 

Про милосердя можемо сказати, що воно є подвигом та вимагає самопожертви. Цей подвиг здобувається в постійній праці над собою, в основі якої є очищення серця від гріха. Очистити серце можливо тільки завдяки молитві та посту. Завдяки молитві людина преображається, возз’єднавшись із Сином Божим, здатна та спроможна творити великі діла.

Щоб творити великі діла, слід просто уважно приглянутися до них. Добро завжди миле серцю. Отже милосердя є зрозумілим для кожного. Воно складається з двох слів:«мило» «сердя». Мило в середині. Милосердя це дія, яка завжди мила серцю, того, хто його чинить, і того, для кого чинять. Милосердя миле для людини і Бога. Милосердя – це втілення любові до ближніх. Милосердя потребують усі люди. Отже бачимо, що милосердя потребує не тільки людина, котра є поруч, але і ми самі.

«Де є добрі люди – там біди не буде», «Людина починається з добра», «Добро перемагає зло», «Творімо добро – бо ми люди