Bazylianie

woskresinnia maleХристос Воскрес!

Завершивши Велику Чотиридесятницю, наситивши розум і серце спогадами спасенних Христових страждань, увесь християнський світ нині святкує «Воскресіння день…, перемогу над смертю, знищення аду, життя вічного початок…, свято над святами і торжество всіх торжеств».

Немає істини, радіснішої для нас, християн, ніж преславне Воскресіння Христове. У цій істині полягає сенс нашого життя. Господь переміг смерть і відкрив людям райські двері. «Поглинута смерть перемогою» (1 Кор. 15: 54), Христос воскрес, і відступив страх, немає вже ні самоти, ні безнадії. Все наше єство сповнене світлом пасхальної радості: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і сущим у гробах життя дарував». Ця радість дарує нам сили перемагати в собі зло, долати гординю, нести тяготи повсякденного життя, удосконалювати себе, щоб стати людиною, якою задумав нас Творець.

У світлі Христової перемоги ми бачимо, що добро сильніше від зла, що ніч минула, і день наблизився, що істинне щастя людини може бути тільки в Богові і, що «ми зробились причасниками Христа, якщо тільки розпочате життя твердо збережемо до кінця» (Євр. 3: 14).

Воскресіння Христове – це доказ того, що Ісус Христос є Богом. А це означає, що Його вчення – істинне. Не випадково Господь сказав про Себе, що Він є Істина (Йо. 14, 6). Тому все, чого навчав Ісус Христос – Божественне вчення, це дороговказ для нас у нашому щоденному житті.

Ми ж свою віру у Воскресіння Христове визнаємо і стверджуємо, коли на пасхальне привітання «Христос Воскрес!» радісно відповідаємо «Во істину Воскрес!».

Нехай же наша віра, наша любов до Христа, що виявляються у дотриманні Його Заповідей, зміцнюються з кожним днем, щоб ми були гідними проповідниками Доброї новини про Воскреслого.

Господь благословив нам жити у складний історичний час. Світом поширюється криза та нестабільність. Заворушення, революції, громадянські війни, природні катаклізми, що загрожують людству техногенними катастрофами. З тривогою слідкуємо за наслідками землетрусу в Японії для атомних електростанцій, пам’ятаємо про чорнобильську катастрофу, яка сталася 25 років тому в Україні, жахливі наслідки якої тривають до сьогодні.

У Варшаві особливо близько доторкаємось важкої долі трудових іммігрантів з України, які не з гаразду виїжджають, але через біду, безвихідь, з якими стикаються вдома.

Але переживаємо також і радісні хвилини, як мирне обрання нового Предстоятеля УГКЦ в особі молодого і надійного єпископа, Блаженнішого Святослава Шевчука.

І віримо, що доля світу сьогодні, як і тисячоліття тому, залежить не стільки від природних та історичних чинників, скільки від діалогу людини та Бога, що становить суть людської історії та відбувається у лоні Святої Христової Церкви.

Бог - переможцем, про що свідчить славне воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Нехай чудо Воскресіння станеться у душі кожного з нас, в наших родинах та в Богом береженій Україні нашій.

Нехай Воскреслий Христос благословить вас усіх.

Василіанська спільнота у Польщі