Bazylianie

Кожна людина у своєму земному житті не може бачити Бога своїми тілесними очима, але віруюча людина має можливість спілкуватися з Ним – духовно через молитву.

 

Одним з аспектів молитви є розмова з Богом. Змалку дитина вчиться від інших людей розмовляти, так само від інших, – тобто батьків, вона має вчитися молитви.

 

Як нам – людям ХХІ століття, навчитись добре молитись?

 

Дуже часто запитуємо себе як треба молитися, яка повинна бути християнська молитва, щоб дійсно стала для нас дорогою до Бога.

 

Молитва є, і залишається для нас таємницею. Всім нам потрібна розмова з Богом, просити Його про щось, перепрошувати. На жаль, багато хто не вміє цього робити і потребує навчання.

 

Молитва – це Божий дар. Всевишній дає нам талант, що його треба помножувати.

 

Це – важке завдання, наполеглива щоденна праця. А благодать доброї молитви дається витривалим.

 

Саме, як людина живе - так вона і молиться, а наскільки глибоко переживає молитву, настільки і міцна в неї віра в Того, до кого – взиває.

 

Щоб добра була молитва, треба зосередити свою увагу на Богові. Зосередження, на жаль, не приходить до нас легко, тому ми повинні знайти відповідне для нас – тихе місце. Таким місцем є: храм, тиха кімната у нашому помешканні. А може бути й якесь місце на природі, щоб ми були на самоті – де наші думки не розсіваються.

 

У молитві ми також повинні навчитися мовчати і чекати на Боже слово. А, навіть, якщо відповіді немає, нам треба з вдячністю перебувати з Богом у тиші та покорі свого серця, шукаючи Його волі. Перебування перед Богом на молитві вимагає міцної віри і великої любові, бо лише тоді – душа починає прославляти Бога і з’єднуватись з Ним.

 

Як долати труднощі у молитві: гріхи, неопановані пристрасті, надмірну турботу про повсякденні справи та розпорошення і несталість думки?

 

Непроста це річ. Передусім, необхідно навернутися, змінити свій спосіб думання щодо власного способу життя. Це довгий і важкий процес, який вимагає багато зусиль.

 

Але справжнє навернення дозволяє людині молитися серед щоденних клопотів та негараздів, вдома чи на роботі.

 

Яка Ваша думка: чи молитва – це могутня зброя і велика охорона?