Духовність

foto-Resizer-250-Resizer-150Якщо людина виповіла Богові усе, що в ній нуртує, тоді не треба змушувати себе надалі шукати слова. Можна просто продовжувати бути в присутності Бога та мовчати перед Ним. Так говорять вчення монашества про молитву. Коли ми розповіли Богові все, що нас гнітить, тоді слід усе так і залишити. Не можна увесь час кружляти довкола себе і використовувати Бога лише в ролі слухача, який має тільки мовчати і слухати нас. Подібне можна спостерегти в розмовах між людьми коли вони просто розповідають про себе і не хочуть інших почути, щоб їх розрадили. Багато уважають, що їх просто ніхто не може зрозуміти. Через це закрадається в душу людини дратівливість. Розуміння цього всього, повертає людину до того, щоб вона зустрілась з людиною і навзаєм себе слухали. В іншому випадку розмова і розуміння ніколи не відбудуться в реальності.

loho_sw._DymytrijУ день пам’яті св. Димитрія Солунського Мироточця молимося за всіх померлих з наших родин. Варто призадуматися над питанням смерті у нашому житті. Пригадаймо, як розуміли смерть у перших віках християнства.

Святий Іван-Золотоуст каже, що смерть скидає з нас фальшиву маску і ми перед Богом побачимо цілу правду про наше життя. Смерті не можна підкупити дарами. Смерть зрівняє багатого - з бідним, царя - зі слугою.

Що таке смерть? Те саме, що скинути з себе одіж. Тіло - це наче одежа, що одягає душу і ми через смерть скидаємо її з себе на короткий час, щоб знову її дістати у пресвітлим виді.

Святий Іван-Золотоуст також порівнює смерть до сну, до подорожі, до успокоєння, до тихої пристані, до визволення від неспокою й вивільнення від клопотів життя.

Wszechmogący, Wieczny Boże, stajemy dziś przed Tobą my, zebrani w tej świątyni przedstawiciele różnych Kościołów, zatroskani o przyszłość świata, w którym dziś tak wiele punktów zapalnych, konfliktów, przelewu krwi. Rodzą się one z różnych przyczyn: poczucia niesprawiedliwości, wyzysku, bezradności słabych i biednych. Ale także z poczucia wyższości, pogardy dla drugiego człowieka czy sytej obojętności ludzi mających władzę, pieniądze i wpływy.

Przyczyną nieporozumień, napięć i konfliktów są, niestety, także podziały konfesyjne i religijne, skrajne postawy fundamentalistyczne i ksenofobiczne Twoich wyznawców i przedstawicieli innych religii i wierzeń.

ikona_-_1Правда, Добро і Краса - це три якості, до яких відкликався папа Франциск у перші дні свого понтифікату, звертають наш погляд на фундамент людського життя та існування Всесвіту взагалі. Все життя має набирати характеру єднання з Богом і уподібнюватися до Нього. Він є Правдою, подателем всього добра і джерелом краси. Краса і добро творять нероздільну єдність, а все, що зроблене Богом, є добре. Церква, посідаючи ікони, посідає Красу, яка перевершує всі земні речі і живе у правдивій вірі.

Ікона Слова, яке стало Тілом, є запорукою нашого спасіння. Почитання ікон не є почитанням матерії, а почитанням Творця матерії, бо ж цей Творець став Матерією задля нашого спасіння, - як про це сказав у своїх роздумах на захист ікон Іван Дамаскин. Ніщо, зроблене Богом, не є нечисте і домагається пошани.

kwity_2011Дорога молоде! Надходить благословенний час Великого посту – період особливої призадуми над своїм життям, пережиття страсних мук Господа, щоб гідно прийняти Його безцінний дар – відкуплення кожного з нас від гріха через смерть на хресті.

Щоб наша молодь стала тією силою, яка робить світ кращим, щоб молоді люди були Божою силою, потрібні зусилля кожного і кожної з Вас. Здійснені, щоб нам стати досконалішими та ближчими до Бога, помножені на нашу численну спільноту, вони сформують велику силу – Єдиний Молодіжний простір.

Пропонуємо Вам декілька простих порад для втілення під час Великого посту та заохочуємо до практикування і після його завершення.


P4152483Свідомість великої відповідальності перед Богом за наші вчинки робить нашу смерть страшною. Всі ми є свідомими того, що інакше судять люди, а інакше судить Бог. Цю думку виклав вже апостол Павло: «Бо я ні в чому не почуваю себе винуватим, але я тим не виправданий. Хто мене судить – це Господь» (1 Кор.4,4).

Про суд Божий висказується також св. Єронім, який говорить: «Щасливі ті, що знайдуть довір’я в годині своєї смерті, коли їхня душа відлучиться від тіла. Тоді приходять ангели небесні, щоб взяти душу і поставити її на суд перед вічним і невмолимим Суддею. Браття, в годині смерті, коли наша душа відлучиться від тіла, її обніме великий страх.

У той час перед очима нашої душі стануть усі наші діла, як добрі так і погані, що їх ми вчинили за життя, чи то вдень, чи вночі».
Після смерті всіх нас чекає суд Божий, на якому нам доведеться здати рахунок з цілого нашого життя. Це Богом об’явлена правда нашої віри, як повчає нас Святе Писання: «Людям призначено раз умерти, потім же суд» (Євр. 9, 27).

ПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА

З НАГОДИ РОКУ ВІРИ

«Один Господь, одна віра, одне Хрещення» (Еф. 4, 5).

Високопреосвященним і Преосвященним архиєпископам та митрополитам,боголюбивим єпископам, всечесному духовенству, преподобному монашеству,возлюбленим братам і сестрам, в Україні та на поселеннях у світі сущим

Дорогі в Христі!

Кожен рік нашого життя наближає до нас майбутнє і водночас живить пам'ять про минуле. Рік 2013-й – і новий, і водночас пам’ятний. У цьому благословенному році матір-церква запрошує своїх синів і дочок замислитися над великим даром віри як цінним скарбом християнської істини та духовно-моральної практики.

Вірою ми пізнаємо своє духовне коріння. Для нашої Української Греко-Католицької Церкви цей рік має особливе значення, бо дає нагоду згадати видатну подію далекого 988 року від Різдва Христового, коли ми прийняли Володимирове Хрещення. Усвідомлюючи кардинальне значення віри, нам слід насамперед подя­ку­вати Богові за цей Його дорогоцінний дар, яким ми просвітилися і преобразилися 1025 років тому на березі Дніпра – українського Йордану. Це також добра нагода проаналізувати, яке місце посідає християнська віра в нашому побуті, та, краще пізнавши основні її постулати, надихнути ними своє життя і діяльність.

tablyciaЧому християни повинні дотримуватися Божих Заповідей, які Бог дав Мойсеєві у Старому Завіті для ізраїльського народу?

На горі Синай Мойсей отримує від Бога «Декалог»: так звані десять слів для свого народу. Цими словами Бог вказує людині яким життям вона повинна жити, аби бути членом вибраного народу і колись отримати обіцяну землю обітовану. Для нас, християн, цією обітованою землею не є сама земля, а тільки духовне багатство – Новий Єрусалим.

Заповіді Божі - це Його воля

Щоб зрозуміти Божу волю, нам треба поглянути на Христа, який народжується для нашого спасіння. Власне, Собою Він демонструє Декалог - приклад, який треба наслідувати, щоб жити згідно з Господніми заповідями, і брати участь у досконалій небесній радості з Творцем. Взявши приклад з Христа, християни зобов’язані зберігати Заповіді Божі, які є виявом Божої Любові до нас, а нашої - Богові. Християнин з назви неспроможний любити Христа вповні. Кожен з нас повинен бути християнином з висоти і щирого серця, - тоді зрозумілою буде суть християнства.

Називатися християнином - означає любити Бога понад усе. Для християнина Заповіді Божі є кораблем, який перевозить людину через море, океан, - протягом цілого життя. Десять слів Божих для християнина є знаками і правильним шляхом. Христос навчає, що Він прийшов не для того, щоб змінити Закон, але для того, щоб його доповнити. Доповнення Божого Закону полягає в додержанні Божого Закону в любові до самого Бога.

Багато людей каже, що Заповіді Божі в сьогоднішньому світі є неможливими до виконання. Але треба знати, що Бог дав Заповіді такі, які людина спроможна виконати. Все є до виконання, треба тільки мати бажання це робити, докладаючи зусилля. Щоб все було добре, треба почати молитися, любити Бога і вірити в Нього. Тоді будемо щасливі не тому, що виконуємо Заповіді, а тому, що Бог обіцяє нам за виконання заповідей Царство Небесне.

tablyciaДуже часто в житті людини повстає питання дотримуватися Божих заповідей чи ні? Багато людей нарікає, що у сьогоднішніх часах чесного ведення справ є неможливим. Якщо неможна чесно вести справи то про виконування заповідей Божих вже й не має, що говорити. Але є люди, які переконалися в протилежному, що можна залишити недільний бізнес, а все інше додасться.

 

Двоє молодих підприємців з Івано-Франківська, переконалися на власному досвіді, що все можливо коли, щось захочеться мати. На терезах їхньої совісті опинилося чи малий прибуток від торгівлі у неділі. Вони не розуміли, що працювати в свята це гріх, але одного несподіваного ранку переконалися, що багатство, гроші для повного щастя це не все. Доля їх випробувала, хвороба забрала батька, скільки не старалися, але нічим не допомогли. Були дорогі лікарі, було чим їх оплачувати, але не було в тому всьому повного щастя.

tablyciaЯк небесні тіла рухаються за певними знаками, встановленими Богом (Пс. 148, 6), так і люди повинні жити за Божими законами «Заповідями». Господь Бог дав нам Заповіді для нашого тимчасового і вічного щастя. Правильна дорога і життя у святості на нелегкій стежині земного життя, яка провадить в «Новий Єрусалим», через виконання Божої волі, дотримуючись Заповідей, які подиктовані самим Творцем, Якого об'явив людині Ісус Христос, Син Божий, народжений від Діви Марії. З Біблії знаємо, що Бог дав людям закон, який має служити добру, і в такий спосіб уподібнити людину до самого Себе. Виконуючи Заповіді Божі, людина стає на вірний шлях, щоб не збитися з правильного путі. Отці церкви навчають, що людська особа, переображена в Христі, покликана своїм способом життя уподібнюватися до cпособу життя Бога. Знаємо, що життя у Бозі всім нам дароване у Святих Таїнствах. Отже, людина отримала життя в Ісусі Христі. Життя у Христі, дароване у Святих Таїнствах, є основою християнської моралі, - тобто правил і норм поведінки християнина. Християнське моральне життя – це свідчення віри.