Духовність

tablyciaЯк небесні тіла рухаються за певними знаками, встановленими Богом (Пс. 148, 6), так і люди повинні жити за Божими законами «Заповідями». Господь Бог дав нам Заповіді для нашого тимчасового і вічного щастя. Правильна дорога і життя у святості на нелегкій стежині земного життя, яка провадить в «Новий Єрусалим», через виконання Божої волі, дотримуючись Заповідей, які подиктовані самим Творцем, Якого об'явив людині Ісус Христос, Син Божий, народжений від Діви Марії. З Біблії знаємо, що Бог дав людям закон, який має служити добру, і в такий спосіб уподібнити людину до самого Себе. Виконуючи Заповіді Божі, людина стає на вірний шлях, щоб не збитися з правильного путі. Отці церкви навчають, що людська особа, переображена в Христі, покликана своїм способом життя уподібнюватися до cпособу життя Бога. Знаємо, що життя у Бозі всім нам дароване у Святих Таїнствах. Отже, людина отримала життя в Ісусі Христі. Життя у Христі, дароване у Святих Таїнствах, є основою християнської моралі, - тобто правил і норм поведінки християнина. Християнське моральне життя – це свідчення віри.

Add a comment

04_chr_prУвесь Великий піст - це спогад на терпіння Господа. Визнаємо, що терпінням Син Божий спас людей від пекла та прокляття. Та в особливий спосіб думка про терпіння повинна наповнювати наше серце в час Страсного тижня.

Ми, думаючи про Христові терпіння, не можемо за­бувати роль терпінь у нашому житті. А ця роль є потрійна:

1. Терпіння приводить до поправи

Описують старі книги історію про одну багату пані, що прийшла до старшого досвідченого єрея та й каже, що хотіла б порадитись: як то їй бути доброю і поправитись з наголових гріхів, які часто були й тяжкими?

Каже дама, що вже відбула реколекції, часто спові­далась, молилася до Матері Божої і давала милостині, і ... дуже малий з того всього успіх.

А тоді єврей мовив до неї спокійно: Пані, найкраще вам може допомогти до основної поправи — нещастя.

І пішла ця світова дама. Бог навів на неї терпіння. Небавом втратила частину маєтку, повмирали її бли­жні й впало на неї багато клопотів. Зі сльозами вста­вала і з ними ж увечері клалася до ліжка.

Add a comment

efrem_sirinРоздуми на Великий Піст

Наша церква має в великім пості спеціальну мо­литву, а це ту - св. Єфрема. Вона приходить на Утрені, Часах, Обідні, Вечірні, Повечер'ї та Полуношниці, почав­ши від недільного вечора, а скінчивши в п'ятницю. Вже субота посній службі не підлягає, як теж і неділя, що має службу воскресну.

Цю молитву можна назвати програмною на піст.

Ось її слова:

Господи і владико життя мого! Духа лінивства, недбайливости, владолюб'я та пустомовства не дай мені.

Духа чистоти, покори, терпцю та любови даруй мені, слузі твоєму.

Так, Господи Царю! Дай мені бачити мої гріхи і не осуджувати брата мого, бо Ти благословен єси на віки вічні, Амінь.

Add a comment

ArticleImages_46340_IsichenkoАрхиєпископ ІГОР (Ісіченко)

Виступ на V всеукраїнській міжконфесійній, християнській науково-практична конференція

(Кам’янець-Подільський національний університет ім. Івана Огієнка, 12-13 січня 2012 р.)

Повільне й болюче входження українського суспільства в нову реальність постійно змушує християнина долати вплив ілюзій минулого й ставати перед обличчям нових, несподіваних викликів. Потенційно найнебезпечнішою з ілюзій, мотивованих панівною в СССР ідеєю протистояння ворожих соціально-економічних формацій, була примітивна картина двополюсного світу, де абсолютною альтернативою комунізмові був західний, капіталістичний світ.

Add a comment

Koubetsch-Basilio-e1315115227210-237x300Протоархимандрит Василіянського чину Василій Ковбич у співдоповіді про «основну формацію» сказав таке: "Це процес, який відбувається у визначеному етапі від вступу до інституту до складення в ньому довічної професії, під час якого Богом покликана людина, ласкою і проводом Святого Духа, приймає Божий поклик, робить зисилля, щоб слухати і виконувати Боже Слово за допомогою інших відповідно підготованих осіб чернечої спільноти, вільно готується «до цілковитої самопосвяти Богові через наслідування Христа для служіння здійсненню місії». Формування богопосвячених осіб на першому етапі є «основним» передусім тому, що воно стосується основи для здійснення специфічного покликання до богопосвяченого життя. Отець-протоархимандрит звернув увагу на те, що без відповідної людської, християнської і церковної основи людина не здатна вільно і повністю відповісти на Божий поклик, а також бути готовою до цілковитої самопосвяти Богові через наслідування Христа для служіння і здійснення місії. Без такої основи людина не готова до викликів обітів послуху, чистоти і убожества.

Add a comment

Sviata_horaВ Інтернеті є згадка про неї (див. http://db.ichistory.org/index.php?pg=0&fstl=0&fst=0&st=16), де вказано, що вона ймовірно померла і сталось це у 1991 році.

Цікавлячись об'явленням на Святій Гірці, автор дізнався, що Марія Особа є сестрою Чину святого Василія Великого, вона жива-здорова і проживає в селі Гавареччина близько Святої Гірки. Допомогти зустрітись із с. Марією автор попросив Романа Кубая, сина покійного о. Івана Кубая, який у тяжкі роки переслідувань УГКЦ совєтською владою опікувався сестрами-василіанками, в тому числі і сестрою Марією.

Add a comment

ikonБагатою є духовна спадщина Отців Сходу. Багато цікавого можна прочитати про їх життя та подвиги, описані їхніми сучасниками. Повчально прочитати про таких святих, як св. Антоній Великий, св. Макарій Єгипетський, св. Єфрем Сирійський, св. Памво, св. Пімен і багатьох інших. Кожен з них прославився в особливий спосіб. Кожен з них є надзвичайною постаттю, здатною допомогти кожному, хто попросить їх в ім'я любові до ближнього. Історії про їхні подвиги вражають кожного віруючого, а деякі з них особливо западають в душу. Це наче як в музиці, коли якісь мелодії глибоко западають в серце, а інші - хоч і так само прекрасні - зворушують нас менше.

Add a comment


pro_grichЧастина I
II

Гріх - це усякий людський вчинок, порушення християнського морального закону, непослух віруючого Слову Божому. Гріхи можна упорядкувати залежно від того, кого вони стосуються: Бога, ближнього, чи себе самого; їх можна розділити на гріхи духовні й тілесні. Гріхи проявляються, головним чином, у двох видах: Як гріховне, грішне діло, і його гріховна пристрасть.

Add a comment

pro_grichЧастина II

Гріх це злочин (порушення) Божої Заповіді. Кожний, хто чинить гріх, чинить і беззаконня. Розуміємо Гріх, як порушення християнського морального закону, непослух віруючого Слову Божому. Святий апостол Іван дає таке визначення гріха: «Усякий, хто чинить гріх, чинить і беззаконня» (1 Івн. 3, 4).

Add a comment

zakretasyЧастина I

З глибокої давнини людина призадумується над життєво важливими питаннями і пробує вирішити їх. Запитує: «Звідки взялося зло, ворожнеча, злоба, ненависть, образа, крадіжки, вбивства, різного роду лиха? Звідкіля взялася скорбота, біль, страждання, старість і смерть?

Add a comment