Bazylianie

Духовність

ХРИСТИЯНСЬКЕ   ЖИТТЯ   ЗА  ДОБРОТОЛЮБІЄМ

Смерть для людей, які її розуміють, є безсмертям. А для простаків, що її не розуміють, є смертю. І цієї смерти не пристало боятися, а страхатися треба душевної погибелі, якою є незнання Бога. Ось, що жахливо для душі.

Розумна і боголюбива душа, роздумуючи про посмертні біди, живе благочестиво, щоб не бути осудженою і через них покараною. А невіруючі не відчувають небезпеки і грішать, зневажаючи те, що там має бути, безумні душею. Add a comment

ХРИСТИЯНСЬКЕ   ЖИТТЯ   ЗА  ДОБРОТОЛЮБІЄМ

Якщо це під силу, постійно пам’ятаймо про смерть, бо від цього зродиться в нас відсторонене від усіляких турбот і суєти оберігання ума й безнастанна молитва, безпристрасність щодо тіла й огида до гріха, адже правда, що кожна жива і діяльна чеснота походить від пам’яті про смерть. Тому, якщо це можливо, пам’ятаймо про неї неперервно, як неперервним є наше дихання.

Дивись: Християнське життя за Добротолюбієм, Вибрані фрагменти з писань Святих Отців та Учителів Церкви, Джерела Християнського Сходу, Львів, Свічадо 2007

Add a comment

ХРИСТИЯНСЬКЕ   ЖИТТЯ   ЗА  ДОБРОТОЛЮБІЄМ Той, хто пройнятий страхом Божим, не боїться перебувати посеред злих людей. Маючи в душі острах Господній і несучи непереможну зброю віри, християнин усе може – і навіть те, що для багатьох видається складним і неможливим. Він ходить поміж них, немов велетень поміж мавпочок або лев серед собак і лисиць, і уповаючи на Господа, дивує їх несхитністю розважливого мислення. Жахає їх відчуття, уражаючи словами премудрості, немов залізним жезлом.

Дивись: Християнське життя за Добротолюбієм, Вибрані фрагменти з писань Святих Отців та Учителів Церкви, Джерела Християнського Сходу, Львів, Свічадо 2007

Add a comment

ХРИСТИЯНСЬКЕ   ЖИТТЯ   ЗА  ДОБРОТОЛЮБІЄМ Страх Божий є двоякий: один постає через погрозу карою, породжуючи поміркованість, терпеливість, уповання на Господа, безпристрасність, а з неї – любов.
Інший страх – пов’язаний із самою любов’ю, привносить в душу благоговіння, аби вона від дерзновення любові не стала нехтувати Бога.
Страх є чистий і нечистий. Add a comment

ХРИСТИЯНСЬКЕ   ЖИТТЯ   ЗА  ДОБРОТОЛЮБІЄМ Преподобний Єфрем Сирійський

Нехай на твоєму чолі завжди перебуває хрест, а в серці – страх Божий.

Блаженний Діядох

Ніхто не може полюбити Бога всім серцем, не розігрівши в його почуттях страху Божого. Бо діяльну любов душа осягає по тому, як очиститься й ушляхетниться його дією. А пройнятися страхом Божим (приймаючи плід любові до Господа) буде здатним той, хто піднесеться понад усі житейські печалі. Add a comment

ХРИСТИЯНСЬКЕ   ЖИТТЯ   ЗА  ДОБРОТОЛЮБІЄМ Святий Климентій Олександрійський

Страх – це початок любові і переходить він у любов згодом. Страх Божий, власне не є страхом перед Богом, а боязню відпасти від Нього і впасти у гріхи та пристрасті.

Преподобний Йоан Ліствичник

Сонячний промінь, який через щілину проникає в кімнату, просвічує все так, що можна завважати навіть порошинки, які літають у повітрі. Подібно і страх Божий, приходячи в серце покриває всі його гріхи.

Дивись: Християнське життя за Добротолюбієм, Вибрані фрагменти з писань Святих Отців та Учителів Церкви, Джерела Християнського Сходу, Львів, Свічадо 2007

Add a comment

ХРИСТИЯНСЬКЕ   ЖИТТЯ   ЗА  ДОБРОТОЛЮБІЄМ Віра – це готовність умерти заради Христа за Його заповідь, будучи переконаним, що така смерть приносить життя.
Віра перетворює злидні на багатство, незначне й нікчемне на істинну славу й знаменитість, і навіть коли не посідаєш нічого, маєш певність, що володієш усім. Але особливо віра є здобутком незбагненного багатства пізнання Христа і ставленням до всього видимого як до пороху чи диму. Add a comment

ХРИСТИЯНСЬКЕ   ЖИТТЯ   ЗА  ДОБРОТОЛЮБІЄМ Без віри, надії і любові ніщо погане, що є в людині не буде викоренене дощенту, як також ніщо добре не оселиться в ній цілковито.
Віра переконує ум, який триває в боротьбі, прибігати до Бога, і спонукує його (ум) до дерзновення, запевняючи, що в нього напоготові різноманітна духовна зброя.
Надія є для ума не оманливою запорукою божественної помочі й обіцянкою винищення супротивних сил. Add a comment

ХРИСТИЯНСЬКЕ   ЖИТТЯ   ЗА  ДОБРОТОЛЮБІЄМ Хто любить Бога, той і вірить щиро, і діла віри чинить преподобно. Хто ж лише вірить, а в любові не перебуває, той навіть тієї віри, яку начебто посідає, не має. Він вірить до певної міри поверхнево, не несе в собі справжнього важеля любові. Лише » віра чинна любов’ю « (Гал 5,6), є великим началом чеснот.
У тому, хто досліджує глибину віри, постає ураган помислів. А той, хто споглядає її у простоті серця, втішається солодкою внутрішньою тишею. Глибина віри, яка є водами забуття, не припускає, аби в неї дивилися чи вглядалися, керуючись лише допитливими спонуками.
Дивись:
Християнське життя за Добротолюбієм, Вибрані фрагменти з писань Святих Отців та Учителів Церкви, Джерела Християнського Сходу, Львів, Свічадо 2007

Add a comment

РІК ТАЇНСТВА СВЯЩЕНСТВА Минулого століття, 1950 року, у Франції появилась відома книжка «Чого ви очікуєте від священика?», в якій було поміщено відповіді одинадцяти відомих письменників на питання: «Чим для вас є священик?» і «Чого ви від священика очікуєте?» Відповіді були різні, так як і є різні люди. Наприклад, один вчений коротко і ясно відповів на ці два питання так: «Священик для мене – це представник Ісуса Христа на Землі» і друге: «Очікую від священика Життя через святі Тайни». Для іншого письменника-філософа, Франсуа Моріака, священик – це той, хто в ім’я Боже в’яже і розгрішає, який тоді, коли підносить руку, щоб простити гріхи не відрізняється від Сина Чоловічого, якому дана влада прощати і розгрішати гріхи на Землі. Add a comment